Društvo odbojkarskih trenerjev Slovenije

Aplikacija za vodenje treningov

PRAVILA POKALNEGA TEKMOVANJA V DRŽAVI SLOVENIJI v tekmovalni sezoni 2018/2019

Prenesi PDF datoteko

1. člen

OT OZS vodijo tekmovanje na osnovi Uradnih pravil odbojkarske igre (FIVB), Pravilnika o tekmovanju OZS, Pravilnika o registraciji organizacij, delavcev in igralcev OZS, Disciplinskega pravilnika OZS in teh Pravil.

2. člen

Pravico nastopa imajo vse organizirane interesne skupine, športna društva in odbojkarski klubi s področja Slovenije.

3. člen

Igralci lahko nastopajo za katerokoli ekipo, razen igralcev, ki so registrirani oziroma vezani za ekipe 1. DOL, ki morajo za nastop za drugo ekipo dobiti pisno soglasje kluba za katerega so registrirani. Tuji igralci lahko v tekmovanju Pokala Slovenije nastopajo le za ekipe za katere so registrirani v tekmovanju DOL.

Igralci lahko nastopajo v Pokalu Slovenije v času ene tekmovalne sezone samo za eno ekipo. Igralci nastopajo na lastno odgovornost. V primeru, da klub za tekmovanje prijavlja več ekip, sestavljajo prvo ekipo (pokal) igralci višje uvrščene ekipe (DOL), drugo ekipo (pokal), igralci druge ekipo po uvrstitvah (DOL), … , z izjemo največ dveh igralcev, ki sta lahko tudi iz drugih ekip (višje oziroma nižje uvrščenih (DOL)).

Tuji igralci lahko nastopajo v pokalnem tekmovanju samo, če so pravilno registrirani. Na tekmah Pokalnega tekmovanja je lahko v ekipi največ šest igralcev ali igralk, ki nimajo SLO državljanstva, vendar so lahko hkrati na samem igrišču naenkrat največ trije igralci, ki nimajo SLO državljanstva. V seštevek treh igralcev ali igralk na igrišču se šteje tudi libero.

4. člen

Kontrola igralcev se preverja s pomočjo osebnih dokumentov (lahko tudi s pomočjo ekipnih licenc OZS). Ekipa lahko predloži sestavo ekipe tik pred tekmo; obvezni pa so ime in priimek ter datum rojstva igralca. Odbojkarska zveza Slovenije bo kontrolirala sestavo ekip (3. člen – nastopanje samo za eno ekipo v sezoni).

5. člen

Če ekipa na tekmi nastopi z igralcem, ki je v prejšnjih krogih že nastopil za drugo ekipo se tekma registrira z rezultatom 3:0 b.b. za nasprotno ekipo.

6. člen

Tekmovanje poteka od septembra 2018 do maja 2019 in je natančno opredeljeno v koledarju tekmovanj.

7. člen

Tekmovanje je organizirano po sistemu na izpadanje z dvema postavljenima nosilcema za celotno območje Slovenije, z zaključnim finalnim turnirjem. Nosilca se postavi v tekmovanje od 1/8 finala naprej. Ob žrebanju se oblikuje tabela s pari do konca tekmovanja.

8. člen

Nosilca številke 1 in 2 sta udeleženca finala Pokala v pretekli sezoni in se ju uvrsti v tekmovalno razpredelnico na že v naprej postavljeno mesto.

9. člen

Če ekipa, ki bi moral biti na mestu prvega ali drugega nosilca, ne nastopa več, se na njeno mesto izžreba poraženec polfinalne pokalne tekme pretekle sezone.

1. KROG

14. člen

V prvem krogu nastopa 28 ekip na zahodu in 28 ekip na vzhodu (najslabše uvrščene ekipe 2. DOL (ženske), ekipe 3. DOL in morebitne druge ekipe, ki se prijavijo v tekmovanje za Pokal OZS. Pare za prvi krog se določi z žrebanjem.

Odigra se ENA tekma. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog pokalnega tekmovanja. Gostitelj na tekmah je ekipa, ki ne nastopa v državnih ligah, če pa sta v paru ekipi iste stopnje tekmovanja, ima prednost domačega igrišča prvo izžrebana ekipa.

Sodnike in zapisnikarja na tekme 1. kroga delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu za tekme v 3. DOL.

2. KROG

15. člen

Štirinajst zmagovalcev na zahodu in štirinajst zmagovalcev na vzhodu se pomeri med seboj. Pare se določi že ob žrebanju prvega kroga. Če na zahodu oziroma vzhodu ni prijavljenih več kot 14 ekip, se ekipe v posamezni veji (zahod ali vzhod) direktno izžreba v 2. krog tekmovanja.

Odigra se ENA tekma. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog tekmovanja. Domačin tekme se izžreba.

Sodnike in zapisnikarja na tekme 2. kroga delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu za tekme v 3. DOL.

3. KROG

16. člen

V tretji krog (ženske) se vključijo v tekmovanje še preostale ekipe 1B. DOL ženske in najbolje uvrščeni ekipi 2. DOL ki se izžrebajo na določena mesta tako, da se v 3. krogu ne morejo pomeriti med seboj in se jih po možnosti že razdeli na vzhod in zahod. V tretji krog (moški) se vključi ekipe iz 2. DOL moški (3. do 12.). Pare se izžreba brez postavljenih nosilcev, obenem pa se izžreba že pare za 4. krog. Odigra se ENA tekma. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog tekmovanja. Domačin tekme se izžreba. Sodnike in zapisnikarja na tekme 3. kroga delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu za tekme v 2. DOL.

4. KROG

17. člen

V četrtem krogu pokalnega tekmovanja se med seboj pomerijo zmagovalci tretjega kroga in dve najslabši ekipi 1. DOL – moški oziroma 1A. DOL ženske ter dve najboljši ekipi 2. DOL – moški oziroma 1B. DOL ženske (ekipe iz tekoče 1. DOL oz. 2. DOL ob upoštevanju rezultatov pretekle sezone), ob upoštevanju določil 9. člena. Pare se izžreba že pred začetkom 3. kroga. Odigra se ENA tekma. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog tekmovanja. Domačin tekme se izžreba. Sodnike in zapisnikarja na tekme 4. kroga delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu za tekme v 2. DOL.

OSMINA FINALA

18. člen

V 1/8 finala se v pokalno tekmovanje vključita oba nosilca in šest najboljše uvrščenih prvoligaških ekip (ekipe iz tekoče 1. DOL moški oziroma 1A. DOL ženske ob upoštevanju rezultatov pretekle sezone), ob upoštevanju določil 9. člena. Nosilca sta postavljena na mesta v tabeli tako, da se med seboj ne moreta pomeriti v 1/4 finalu. Ostalim ekipam se mesta v tabeli izžreba. Odigra se ENA tekma. Zmagovalec se uvrsti v naslednji krog tekmovanja. Domačin tekme se izžreba. Sodnike in zapisnikarja na tekme 1/8 finala delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu za tekme v 1(A). DOL.

ČETRTFINALE

19. člen

V četrtfinalu se med seboj pomeri osem zmagovalcev 1/8 finala. Pare se izžreba že z žrebom za 1/8 finala. Odigrata se DVE tekmi. Gostitelj prve tekme se izžreba. V naslednji krog se uvrsti skupni zmagovalcev v paru. Sodnike na tekme 1/4 finala delegira Komisija za delegiranje pri ZOSS. Dva linijska sodnika (moški) in zapisnikarja na tekmo delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se tekma odigra. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu tekme v 1. DOL.

20. člen

V 1/4 finalu se igrata po dve tekmi (ena na domačem igrišču, ena v gosteh). O napredovanju odloča : - (1.) boljši seštevek zmag; - (2.) boljši seštevek točk (Pravilnik o tekmovanjih (zmaga s 3:0 oz. 3:1 – 3 točke, zmaga s 3:2 – 2 točki, poraženec 1 točka)); - (3.) zlati niz (do 15. osvojene točke ob dveh točkah razlike).

FINALNI TURNIR ČETVERICE

21. člen

Na finalni turnir se uvrstijo štiri zmagovalne ekipe 1/4 finalnih dvobojev. Finale pokalnega tekmovanja v moški in ženski konkurenci se izpelje v obliki dvodnevnega turnirja štirih ekip. Prvi dan sta na sporedu polfinalna dvoboja, drugi dan pa finalni obračun za prvo mesto. Organizator turnirja je OZS, ki lahko preda posamezne zadolžitve tehničnemu organizatorju. Zahteve za organizacijo finalnega turnirja so enaki zahtevam za organizacijo tekem 1. DOL z direktnim TV prenosom. Sodniško nadomestilo je enako nadomestilu v 1. DOL.

22. člen

Sistem tekmovanja na finalnem turnirju je na izpadanje (ena tekma): - prvi dan oba polfinalna dvoboja, - drugi dan finalna tekma zmagovalcev prvega dne.

23. člen

S pogodbo določene stroške organizacije finalnega turnirja pokrije izbrani tehnični organizator, ostale stroške si delijo vse sodelujoče ekipe (štiri). OZS izvede razpis, na podlagi katerega izbere organizatorja.

24. člen

Zmagovalec finala prejme pokal OZS in dobi naziv pokalnega prvaka Slovenije za tekoče leto. Ta naziv mu prinese pravico do nastopa v tekmovanju CEV-a. Tehnični organizator lahko po svojih zmožnostih podeli denarne in praktične nagrade.

25. člen

Tekme 1. do 3. kroga se lahko igrajo v dvoranah registriranih najmanj za tekme 3. DOL, za tekme 4. kroga in 1/8 finala mora biti dvorana registrirana najmanj za tekme 2. DOL, tekme 1/4 finala in finalnega turnirja se lahko igra le v dvorana, ki ustrezajo pogojem tekmovanja v 1. DOL.

26. člen

Gostitelj tekem je od vključno 1/8 finala naprej dolžan tekmo posneti in posnetek hraniti najmanj 30 dni. V primeru sporov oziroma pritožb je gostitelj na zahtevo organov oziroma komisij OZS dolžan dostaviti posnetek tekme (DVD). Če gostitelj ne dostavi posnetka oziroma je ta neuporaben, se načeloma odloča v korist nasprotne ekipe (ob upošteva mnenje uradnih oseb OZS), gostitelja pa se kaznuje s kaznijo 200 EUR.

27. člen

Tekme pokalnega tekmovanja se lahko igrajo samo z žogami predpisanimi za igranje v DOL.

28. člen

Sodniki, ki sodijo tekme pokalnega prvenstva morajo imeti veljavno licenco ZOSS. Za finalno tekmo Komisija za delegiranje pri ZOSS delegira štiri linijske sodnike. Linijski sodniki morajo biti najmanj sodniki C liste z vsaj dvema letoma izkušenj v vlogi linijskega sodnika. Zapisnikarja na polfinalni tekmi finalnega turnirja delegira Društvo odbojkarskih sodnikov iz regije, kjer se turnir odigra. ST delegira delegata OZS za finalno tekmo Pokala Slovenije. Prvi dan finalnega turnirja opravlja nalogo delegata OZS vodja tekmovanja na turnirju. Višina nadomestil za sojenje (pavšal) je določena s pravilnikom o nadomestilih za sojenje ZOSS, klubi pa so stroške dolžni poravnati na osnovi računa ZOSS.

29. člen

Finančne kazni za dobljene kartone posameznikov in ekip na tekmah pokalnega tekmovanja so: do finalnega turnirja finalni turnir rumen + rdeč karton ločeno (odstranitev ali diskvalifikacija) 60 EUR 80 EUR rumen + rdeč karton skupaj (izključitev) 40 EUR 60 EUR rdeč karton 25 EUR 40 EUR Kazen se zaračunava klubom. Kazni, ki jih izreka ST so po izstavitvi računa pisarne OZS plačljive do roka navedenem na računu.

30. člen

Klub lahko vloži pritožbo na registracijo tekme z doseženim rezultatom. Na prvi stopnji odloča o pritožbi ST. Pritožbena taksa znaša 80 EUR in jo je potrebno nakazati na TRR OZS (04302-0001152635).

31. člen

Na finalnem turnirju lahko ekipa vloži pritožbo najkasneje v 1 uri po končani tekmi, na katero vlaga pritožbo. V tem času mora ekipa pisno obrazložiti najavljeno pritožbo in plačati vodji tekmovanja pritožbeno takso, ki znaša 120 EUR. O pritožbi odloča komisija, ki jo sestavljajo: vodja tekmovanja, vodja sodnikov (sodnik najvišjega razreda) in predstavnik nevtralne ekipe. Možne pritožbe ekip (Tekmovalno-registracijska komisija) na sklep komisije nimajo vpliva na nadaljnji razpored finalnega turnirja.

32. člen

Na odločitev ST je v roku 72 ur po prejemu sklepa možna pritožba na Tekmovalno-registracijsko komisijo OZS, ob vplačilu pritožbene takse v višini 200 EUR. Odločitev TK OZS je dokončna.

33. člen

Ekipa, ki se v tekmovanje prijavi, a se kasneje tekmovanja ne udeleži, plača denarno kazen. Tudi za vse večje organizacijske napake in nepravilnosti bo ST izrekal denarne kazni v višini kazni predvidenimi za kaznovanje v DOL.

34. člen

Zaradi pravočasnega zbiranja rezultatov, organizacije nadaljnjega tekmovanja in objave v medijih mora klub gostitelj - organizator javiti rezultat tekme (nizi in točke) najkasneje v 1 (eni) uri po končani tekmi na e-mail : rezultati{at}odbojka.si ali brane{at}odbojka.si oziroma SMS (MMS) na tel. 041 736-154. Ekipa (klub), ki ne bo upoštevala tega člena, bo kaznovana z denarno kaznijo 80 EUR.

35. člen

TK OZS si pridržuje pravico, da predlaga spremembo teh Pravil v kolikor bo to potrebno. Sklep o spremembi potrdi predsedstvo OZS.

36. člen

Pravila je sprejelo Predsedstvo OZS dne 05.08.2018 in začnejo veljati osmi dan po sprejemu.

Predsednik OZS:

Metod ROPRET l.r.